FC Tempo Praha

St.přípravka A: Recept na Tempácký guláš

10.10.2012 14:19   Jana Matysová  

Vařilo se na Spartě.

Vzhledem k brutalitě následujícího utkání si dovoluji čtenářům raději nabídnout recept na vynikající Tempácký guláš.
Ingredience pro přípravu tohoto výživného pokrmu jsou následující:

Dostatečně velká travnatá plocha, čtyři branky hliníkové konstrukce, něco čím branky připevníte k travnaté ploše, aby z důvodů prudkých střel na břevna či tyčky nedošlo k jejich vychýlení z daných pozic, nespočet kuželů pro označení hřiště, 15 hráčů v barvách žlutočervených a 17 až 19 hráčů v barvách pražské Sparty, raději více než méně míčů velikosti 4 a v neposlední řadě jednoho delegovaného a jednoho ochotného rozhodčího. Dále dle chuti můžete použít i špetku trenérů obou barev, 2ks vedoucích a hrstku rodičů.

Nejprve si řádně připravíme na travnaté ploše za pomoci kuželů dvě hrací plochy, jejich minimální a maximální rozměr doporučuje FAČR, takže přesné vytyčení leží na uvážení kuchaře. Máte-li takto připravená hřiště, umístěte vždy do středu kratších stran jednu hliníkovou branku, tak aby na každé hrací ploše vždy byly dvě branky volnými otvory proti sobě. Jste-li si jisti, že jsou branky umístěny přesně, připevněte je k travnaté ploše. Tímto máte připravený základ Temáckého guláše.

Cca. čtvrt hodiny před začátkem vaření nechte vyběhnout hráče na trávník, aby se zahřáli a byli řádně připraveni k další úpravě. Někdy se může stát, že některý z potřebných tempáckých hráčů se nenachází včas na daném místě, v tomto případě jej bez okolků povolejte a požádejte delegovaného rozhodčího a soupeřovi trenéry o pozdržení kulinářského procesu. V okamžiku, kdy máte všechny potřebné ingredience na místě, můžeme přejít k tepelné úpravě. Předem upozorňuji, že tepelná úprava je velmi náročná a dost často se u ní zapotíte, někdy i rozčílíte a občas dochází i ke zvýšení krevního tlaku, proto je nevhodná pro těhotné, kardiaky, hypertoniky a ty, kteří mají jakékoli oběhové či srdeční problémy.

Nejprve si rozdělíme Tempáky na dvě skoro stejné poloviny, na jednu stranu dáme Luska, Třísku, Karabekova, Černého, Škodu, Hermana, Šenka a Michla, druhé hřiště pak opatříme hráči Havlíčkem, Pancem, Leunem, Boumou, Kučerou, Kinským a Matysem. Podobně rozdělíme i Sparťany, zde můžeme nechat tři, které není třeba procházet celý proces a můžeme je na jednotlivý úsek vaření vyměnit. Takto připravená mužstva umístíme na travnaté plochy. Pozor je důležité, aby vždy stála proti sobě dvě mužstva odlišných týmů! Každé hřiště doplníme jedním míčem a rozhodčím. Jakmile se ozve písknutí, začínáme s dušením. Dusíme za stálého míchání, povzbuzování celkem třikrát sedmnáct minut. Mezi jednotlivými fázemi dušení necháme hráče pět až deset minut odpočinout.

Pokud jste postupovali dle zadaných pokynů a s výše uvedenými ingrediencemi, můžete podávat guláš v celkovém poměru 5:41. Kdybychom výsledný produkt rozporcovali na jednotlivé fáze vaření, byly by poměry následující: 2:10; 1:10; 0:8; 0:8; 1:2; 1:3.

V některých příštích dílech našich "Kluků v akci" vás ještě seznámím s recepty na Tempáckou sekanou a Tempácký nářez.

Zápasy:

AC Sparta Praha - FC Tempo Praha 41:5