FC Tempo Praha

U15: Hodnocení sezony

11.7.2024 23:41   redakce  

Sezona byla velice úspěšná co se týče rozvoje a posunu hráčů i týmové hry. Jen se nám nepovedlo to zásadní pro klub, a to je dostat mladší kluky do baráže o žákovskou ligu, hodnotil trenér Petr Suchan.

 

U15: FC Tempo Praha - FK Náchod 7:0 U15: FC Tempo Praha - FK Náchod 7:0
Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
Směrem k individuálnímu i týmovému aspektu jsme chtěli kluky posunout silově, rychlostně a celkově kondičně. Zvýšit tvrdost a agresivitu ve hře. Po fotbalové stránce rozvíjet individuální dovednosti a v týmovém výkonu zlepšit organizaci hry v jednotlivých prostorech na hřišti. Zaměřovali jsme se na detaily při práci s míčem i bez něj vždy tak, abychom zlepšovali dovednosti každému jednotlivě, a posouvali tak celkově obraz hry. Jasným cílem bylo vyhrát Divizi C.

Jak se je podařilo naplnit?
Co se týče rozvoje hráčů, tak se nám během poslední sezony podařilo udělat obrovský posun. Díky Petrovi Bohatému a jeho práci ohledně kondice, síly a dynamiky kluci vyspěli a fyzicky udělali neskutečný skok. Získali jsme díky tomu do hry vysokou intenzitu se spoustou náběhů a aktivity bez míče. Naše zápasy vždy gradovaly ve druhém poločase a soupeř většinou vadnul. Jako příklad je vyjádření trenéra mistrovského Xaverova, který napsal, že jeho hráči po poločase s námi vypadali, jako by měli již 80 minut za sebou.

Zlepšilo se celkově přepínání a dařil se presink a represink. S fyzickou kondicí se zlepšila i intenzita tréninku a hráči prokazovali svou individuální kvalitu s míčem ve vysoké rychlosti, čímž se neskutečně fotbalově posouvali. Obzvlášť velkou radost mám z toho, že hráči začali rozumět stylu, který chceme hrát a sami si to začali řídit, čímž probíhala na hřišti neřízená komunikace. To přesně chceme. Týmový výkon se tím neskutečně zvednul a věřím, že naše hra celkově určitě nenudila.

Co se nepovedlo, je vyhrát soutěž. Ačkoliv jsme získali rekordních 79 bodů a nastříleli úctyhodných 182 branek ve třiceti zápasech, tak to stačilo jen a pouze na druhé místo. Soutěž vyhrál Xaverov, který měl výjimečný ročník 2009 a zvítězil zcela zaslouženě. Tímto bych Jirkovi Novákovi a celému Xaverovu dodatečně pogratuloval. My jsme soutěž ztratili v úvodu podzimu. První ztráta hned v prvním kole remízou s Orlickem. Pak prohra s Admirou, kterou nechápu doteď, a Xaverov k nám přijel s náskokem pěti bodů. Hned v začátku soutěže jsme se dostali pod tlak. Navíc Xaverov přijel ve full a my se v anglickém týdnu rozpadli a ocitli na marodce. Pomohli hráči z U14, ale Xaverov byl skvělý v rychlém protiútoku a zcela zaslouženě nás na domácím hřišti deklasoval. Od té doby jsme začali hrát soutěž stylem play off. Ztráta osmi bodů na první flek a čekal nás zápas v Chrudimi. Od té doby jsme neprohráli, až v odvetě na Xaviči. Zde proti tomuto soupeři nám prostě letos nepřálo štěstí. Opět zranění důležitých hráčů. Hra skvělá. Spoustů šancí, ale proti byl domácí gólman, naše neschopnost proměnit i ty nejvyloženější šance a neskutečná produktivita soupeře. Stíhací jízda pokračovala, ale víc než se přiblížit na tři body Xaverovu jsme nedokázali. Nemyslím si, že byl Xavič lepším týmem, ale my na něj nedokázali udělat díky špatnému startu do soutěže tlak tak, aby více znervózněl a začal ztrácet. Chyběl i další kvalitní tým v soutěži, který by ho o body obral. Závěrem: Sezona, dle mého názoru, byla velice úspěšná co se týče rozvoje a posunu hráčů i týmové hry. Jen se nám nepovedlo to zásadní pro klub, a to je dostat mladší kluky do baráže o žákovskou ligu.

Jaké jsou cíle do příští sezony?
Cíle jsou stále stejné. Pokračovat v nastolené práci a ještě intenzivněji pracovat na detailech u každého jednotlivce. Posilovat jeho silné a zlepšovat jeho slabé stránky. Tím zlepšovat i týmový výkon. Více se zaměřit na postovou specializaci. Obecně ještě více cílit na rozvoj rychlosti, síly, kondice. Řešení technicko – taktických otázek. Zdokonalovat hráče v herních principech moderního fotbalu. Maximálně kluky připravit do staršího dorostu.

Nejlepší zápas či moment sezony?
Zcela určitě to byla celá zimní příprava. Hráli jsem převážně s ligovými soupeři. Z devíti zápasů nás žádný soupeř nepřehrál a byly zápasy, kdy jsme ligisty přehrávali my a hráli opravdu skvělý fotbal. Uznání od těchto soupeřů hodně potěšilo. Obzvlášť v Českých Budějovicích. Zážitek byl výjezd do Mnichova a vítězný zápas s SV Heimstetten. Závěrečný turnaj v Chorvatsku a 3. a 4. místo dvou týmů s jedním na střídání.

Největší zklamání sezony?
Dvojitá porážka s Xaverovem a ztráta možnosti pro U14 hrát baráž. Nepostup U19.

U15: FC Tempo Praha - FK Náchod 7:0 U15: FC Tempo Praha - FK Náchod 7:0
Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezony nejvíc prověřili a čím?

Určitě již zmíněný Xaverov. Svou přímočarostí. Hlavně však vyspělou hrou, kterou bych čekal spíš u mužů. Nacvičené signály, taktické fauly, kouskování hry v době, když byli pod tlakem. Celkově propracovanou cestou k výsledku. Tento tým se dal porazit jen tehdy, když bychom vedli. V opačném případě zápas dokázali dohrát. Samozřejmě i díky vysoce kvalitním individualitám.

Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
Neřekl bych, že bychom je dříve nedělali. Hodně se zaměřujeme na komunikaci, rychlé rozhodování a následné kvalitní provedení. Hra bez míče, jednotné přepínání a zásadně tempování hry. Co jsme v mladších ročnících nedělali a vnímám to zpětně jako chybu, je zbytková obrana a celkově lepší organizace hry pro případnou ztrátu míče v útočné třetině. Zní to jako bychom řešili hodně týmový výkon. Ono to tak možná je, ale vše vychází z individuálních dovednosti jednotlivce. Zkrátka hlavní podstata všeho je hlavně hra. Hrajeme fotbal a řešíme detaily.

Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Myslím, že se mi povedl majstrštyk, když jsem přivedl do našeho realizačního týmu kondičního trenéra Petra Bohatého. Ten měl na starosti rozvoj síly, dynamiky, kondice, kompenzace. Jako přidanou hodnotu vidím i v tom, že je sám fotbalistou a pomohl nám i ve specifickém tréninku. Skladbu tréninku řeším já. Starám se a hlídám dodržování nastaveného plánu. Makrocyklus máme nastavený jako šestitýdenní cyklus, kde se snažíme zopakovat všechny principy naší hry. Dále řeším mikrocyklus týdne. Určuji téma v návaznosti na makrocyklus a následuje krátká diskuze s Vencou a s kondičním trenérem. Obecně více plánujeme. Útočnou fázi, a hlavně zakončení a střelbu, má na starosti Venca Nechvíla. V tom má mou plnou důvěru a dělá to dobře. Vzhledem k tomu, že spolupracujeme už dlouho, tak máme i společný pohled na hru, a tak jsem vždy rád za jeho vstupy. Je super i to, že je mi oponentem, a ne vždy se mnou souhlasí. Jirka Hofman dělal vedoucího a velkou mírou také přispíval do tréninku. Nebál se doplnit kluky do hry anebo skvěle zastoupil v bráně. Realizační tým uplynulé sezóny hodnotím jako jednoznačně nejlepší, co jsem kdy měl. Upřímně za to všem moc děkuji.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
Všichni mluví o rychlosti. To je bez debat! Já se snažím rozlišit více rychlostí. Z mého pohledu jede v ruku v ruce s běžeckou rychlostí hlavně a nadevše rychlost rozhodování spojená s kvalitním provedením. Dokázat řešit více situací za sebou. Dobře a rychle se rozhodovat a své rozhodnutí kvalitně provést. Dokázat rychle běžet s míčem, vyřešit dvě situace a dát gól je super, ale kvalitní soupeř vám toto nedovolí, i když budete jak raketa. Pak vám nezbývá než řešit více situací a nebýt zbrklí. Zkrátka postupný útok. To neumíme a pak je hra jen ztráta, zisk a zase ztráta. Prostě dobré tempování hry, držení míče, vytváření si pozic, kdy vniknout za obranu a zakončit gólem. To však někdy trvá i minutu s míčem na noze. Prostě nebýt zbrklí. To bych rád kluky naučil.

V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?
V době, kdy je na Tempu problém s tréninkovými plochami, není tato otázka, z mého pohledu, na pořadu dne.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Známe klišé. Ovšem zcela upřímně. Moc děkuji celému svému realizačnímu týmu, který byl celou sezónu skvělý a vzájemné porozumění se přeneslo na celý hráčský tým. Pro mě velmi důležité dělat fotbal s lidmi, se kterými si rozumím. V tom jsem měl a doufám, že budu mít štěstí. Jmenovitě Vencovi Nechvílovi díky za spolupráci a trénování. Petrovi Bohatému za to, jak klukům pomáhá s prací na fyzičce a Jirkovi Hofmanovi za to, jak se o nás z pozice vedoucího staral a přispíval i jako trenér, hráč a brankář. Jirkovi speciálně díky ještě jednou za dva roky strávené v našem kolektivu. Protože u nás končí, tak mu přeji hodně štěstí v soukromém životě a věřím, že se na Tempu uvidíme co nejčastěji. Všichni tři skvěle přispívali i na dobré atmosféře v kabině. Nemůžu zapomenout ani na skvělou spolupráci s klukama z U14. Všem hráčům z tohoto ročníku, Perlisovi, Jardovi Hodánkovi, Štěpánu Sedlářovi přeji hodně zdaru do nadcházející sezóny a budu držet pěsti, ať se vám povede to, co my jsme s ročníkem 2009 nedokázali. Díky za skvělou společnou sezónu. Moc jsem si to s vámi užil. Poděkování všem rodičům a fanoušků za celoroční podporu a fandění. Závěrem díky všem na Tempu za další skvělý rok ve skvělém kolektivu, který byl opět hodně inspirativní a podnětný.

Osoby:

Petr Suchan