FC Tempo Praha

U14: Hodnocení sezony

10.7.2024 19:38   redakce  

V tréninku pracujeme na individualitách, které jsou o krok napřed před ostatními, ať už je to v útočné nebo obranné fázi, prozradil trenér David Perl.

Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
S klukama jsme spolu přecházeli na velké hřiště, což byla taková zásadní změna. Spíš ale jenom na papíře, protože ten přechod byl celkem hladký a trvalo to pár zápasů, než se kluci zorientovali. A cíl v podobě přípravy na baráž jsme si dali už loni na Tempodni.

Jak se je podařilo naplnit?
Možnost zahrát si baráž a bojovat o postup pro všechny naše žákovské kategorie jsme nakonec nedostali, a tak ten hlavní cíl zůstal viset ve vzduchu. Seznámení se s velkým fotbalem ale dopadlo dobře. Vyzkoušeli jsme více rozestavení, mezi kterými můžeme přecházet a navíc jsme během sezony dokázali posílit náš tým a zvýraznit tak ještě konkurenci téměř na všech postech.

Jaké jsou cíle do příští sezony?
Jednoznačně obhájit vítězství v divizi a předat vstupenku do baráže klukům z ročníku 2011. Fotbalově toho kluci umí dost, a tak se budeme určitě zaměřovat i na širší souvislosti, které ale budou víc a víc ovlivňovat herní výkon. Mentální nastavení, vztahy, no a stále budeme experimentovat, takže třeba některým klukům najdeme nové posty.

U14: FC Tempo Praha - FK Náchod 13:1 U14: FC Tempo Praha - FK Náchod 13:1
Nejlepší zápas či moment sezony?
Těch zajímavějších zápasů bylo letos více v pražské soutěži, kde se kluci museli často popasovat se staršími soupeři. Tam to mělo náboj a emoce častěji než v divizi, ve které byly zápasy často rozhodnuté už po pár desítkách minut. Určitě bychom si zopakovali turnaj v Německu, kde jsme potkali zajímavé soupeře a byla to pěkná zkušenost.

Největší zklamání sezony?
Nevím. Mrzí to, že jsme si baráž nemohli vyzkoušet, protože z loňska víme, že to chcete zažít a hrát.

Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezony nejvíc prověřili a čím?
Zimní příprava takových týmů přinesla hodně. Liberec, Boleslav, vesměs ligové týmy a každý nás prověřil jinak. Liberec třeba úplně jiným stylem napadání naší rozehrávky, Bolka poločasovým hodně kvalitním středním blokem a v Německu nám třeba Stuttgart ukázal kombinaci technické vyspělosti se soubojovým chováním. Právě zima byla obdobím, kdy jsme i nejvíce pracovali s videem, protože to mělo smysl. Divizní zápasy se natáčely spíše pro instagram našich kluků.

Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
Je to stále hodně průřezové napříč všemi dovednostmi. Možná se více objevují dlouhé míče a jejich zpracování, odehrávání. Ne všichni hráči už se dostávají do všech dovedností rovnoměrně. Pomalu jsme tedy naťukávali postovou specializaci.

Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Určitě je tady na místě poděkovat Jardovi a Štěpovi za pomoc, protože díky nim jsme mohli odtrénovat všechny tréninky kromě jednoho, kdy nám vypomohl Vašek. Pokud už se sejdeme všichni, tak je vždycky na místě využít útočníka z povolání pro nějakou radu hráčům do vápna. No a když bychom stále mohli využívat Pavla, který se stará o silovou složku, tak by to byla obrovská pomoc. S jeho plánem jedeme už dva roky a troufám si říct, že i díky tomu jsme nemuseli řešit tolik zranění. Navíc kluci zase slyší u pokynů jiný hlas a i díky tomu nás zatím ještě snášejí. Asi víc, než kdybychom jim kecali úplně do všeho.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
Mezi všemi rozestaveními, taktikami a podobně mě pořád nejvíc inspiruje to, že ten rozdíl stejně udělají jednotlivci svým nečekaným řešením, nebo i čekaným ale tak dokonale udělaným, že se to stejně nedá bránit. Pro mě to znamená pracovat v tréninku na individualitách. Ne individualistech, ale těch, kteří jsou o krok napřed před ostatními, ať už je to v útočné nebo obranné fázi.

V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?
Popularizaci chápu a beru, ale nemyslím si, že by mělo mít Tempo dívčí týmy. Tady by naopak mohl být prostor pro spolupráci s Braníkem, který už s čistě dívčím fotbalem zkušenosti má a je to kousek.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Díky všem členům realizačního týmu, včetně naší skvělé vedoucí Lucky. Rodičům za podporu, trpělivost a flexibilitu. Všem lidem v klubu za prostředí, které neustále podněcuje. Všem klukům za celou sezónu a těm, kteří letos opustili naše řady přejeme hodně úspěchů v novým působištích. Tobimu, Jonymu, Matesovi, Jéžovi - kluci, ať se daří!

 

 

 

Osoby:

David Perl