FC Tempo Praha

U13: Hodnocení sezony

9.7.2024 23:52   redakce  

Fotbal je pořád stejný. Hra na dvě branky s jedním míčem. Všechno se pouze zrychluje a na všechno je méně času, tvrdí trenér Jaroslav Teplan.

Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
Snažili jsme navázat na cíle, které jsme si nastavili minulý rok. Plus bych přidal, že cílem bylo klukům dohodnout kvalitní přípravné zápasy, které by kluky srovnávali s českou "špičkou".

Jak se je podařilo naplnit?
Bylo to velice náročné. Vzhledem k tomu, že jsme měli domluvenu řadu přípravných utkání, tak tím trošku utrpěl tréninkový proces - klukům chyběl jeden trénink, který jsme obětovali ve prospěch kvalitního zápasu. Odehráli jsme v posledním měsíci i řadu zápasů 10+1, kluci velice dobře navnímávali principy a nároky hry. Kluci si vyzkoušeli hrát bez hokejového střídání, což je často dostávalo do nekomfortních situací, se kterými si museli poradit. Meziročníkově jsme bohužel odehráli za U14 pouze dva zápasy, nicméně jsem rád, že někteří kluci se s Perlisem zapojili do tréninkového procesu. Komunikace s Perlisem byla dobrá, na čem jsme se domluvili, to platilo. Výborná spolupráce byla s U12, která nás v řadě zápasů zastupovala, čímž chci Petrovi Ježkovi moc poděkovat, a věřím, že pro řadu kluků to byla velká zkušenost. Teď se k nám přípravy zapojí dva kluci, tak to bude velká zkušenost ukázat všechno, co umí.

Jaké jsou cíle do příští sezony?
Posunout kluky zase o level dál, ať už lidsky nebo sportovně. Věřím, že kluci, kteří teď budou zkoušet štěstí v jiných týmech, tak jsou inspirací pro kluky, kteří zde zůstávají. Pořád musíme mít v sobě motivaci se chtít zlepšovat. Musíme hledat v sobě, jestli jsem udělal pro ten zápas, v tom tréninku všechno, co jsem mohl.

Nejlepší zápas či moment sezony?
Kvalitních zápasů v průběhu sezony bylo hodně. Nejlepší momentem jsou okamžiky, které mohu trávit se svým realizačním týmem a klukama. Neboť každá tato chvilka nám přináší řadu zkušeností a inspirace pro život.

Největší zklamání sezony?
Kvalita soutěže. Nepostup U15 a U19.
 
Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezony nejvíc prověřili a čím?
Žilina, Slavia, Dunajská Streda, Liverpool a řada dalších klubů, se kterými jsme měli možnost se konfrontovat. Rychlost, fotbalovost, důraz.

U13: FC Tempo Praha - FC Písek U13: FC Tempo Praha - FC Písek
Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
Fotbal je o spoustě dovedností, které nelze přehlížet a dávat jedné víc a jedné míň. Má to být více individualizované - každý má silné a slabé stránky. Takže je to potřeba brát z hlediska individuality než nějaké obecné dovednosti. Nejhlavnější dovednost je pořád učit se fotbal, umět se rozhodovat, vnímat prostor a být o krok dopředu než soupeř.

Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Všechno je o spolupráci, každý má nějakou úlohu pro daný trénink. Většinu tréninku připravuju já. Kluci se pak zapojují a dávají klukům zpětnou vazbu. Specialisté chybějí - trenér individuálních dovedností, kondiční trenér (jeden na dva týmy). Pokud se chceme posouvat, je potřeba mít v realizačních týmech erudované lidi, kteří se specializují na danou věc.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
Inspiruje mě každý jednotlivý člověk. Fotbal je pořád stejný. Hra na dvě branky s jedním míčem. Všechno se pouze zrychluje a na všechno je méně času.

V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?Politicky ano, sportovně ne. Otázka, kde by se trénovalo.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Chtěl bych poděkovat klukům, že mi dávají možnost, abych je trénoval, že chodí pravidelně na tréninky a je vidět, že je fotbal strašně baví. Zároveň věřím, že teď mají motivaci se zase o kus dál posunout, neboť to vidí u svých spoluhráčů. Ale kluci, vždy je to o tom jednom z vás. Děkuju rodičům, kteří pravidelně chodí fandit a podporovat kluky v jejich oblíbené činnosti - není víc, než trávit čas se svými dětmi. Zároveň pro ně dělají obrovský servis a opravdu jsem rád, že nám důvěřují v jejich výchově. Díky patří mému realizačnímu týmu, protože je těžké si představit, že bych je tam neměl. Jsou velkou oporou nejen mně, ale i klukům. Musím však popřát Márovi hodně štěstí a zdaru, neboť u nás končí a přeji mu, aby využil své nabyté zkušenosti, vědomosti a dovednosti u svého nového ročníku. Máro, hlavně, ať je to pro tebe pořád velká zábava! Hodně štěstí bych chtěl popřát v nové fotbalové cestě Jéžovi, který jde na Spartu. Jéžo, zůstaň sám sebou a věř si! Dále bych chtěl popřát hodně štěstí Márovi s Tonym, kteří zkusí štěstí ve Slavii. Kluci věřím, že všem ukážete, že na to máte! Nicméně jsem rád, že je konec sezony a všichni si odpočineme a nabereme další síly do nové sezóny.

Osoby:

Jaroslav Teplan