FC Tempo Praha

U12: Hodnocení sezony

8.7.2024 23:51   Petr Ježek  

Chtěli jsme náš ročník zkvalitnit, což se povedlo příchodem pár zajímavých hráčů, pochvaluje si trenér Petr Ježek.

Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
Cíle byly v naší kategorii jasné, stále se v této kategorii chceme věnovat pohybové všestrannosti, koordinaci, rychlosti a celkově jsme se zaměřovali na individuální činnosti jednotlivce. Hodně jsme se zaměřovali na výstavbu při zakládání útoku. Vyvíjeli jsme tlak na hráče k přímočarosti a k odvaze 1v1. Pořád jsme se chtěli věnovat malým hrám. To jsme taky tak měli nastavené v tréninkovém plánu. Dvakrát týdně převažovaly malé hry a jedenkrát týdně jsme se věnovali velké hře. Dalším z cílů bylo najít zajímavé přáteláky, aby hráči měli možnost se porovnat s těmi nejlepšími a nasbírali co nejvíce zkušeností. Hráči také poprvé zažili soutěž, kde je tabulka a kde se hraje o body. Cíl byl, aby to hráče neovlivňovalo a stále plnili priority, které se učíme. Na závěr jsme chtěli celkově náš ročník zkvalitnit.  To se nám povedlo příchodem pár zajímavých hráčů.

Jak se je podařilo naplnit?
Myslím si, že je stále na čem pracovat, ale i tak jsem spokojený s celou sezonou. Celý realizační tým dělal maximum, aby kluci měli co nejlepší podmínky ke zlepšení. Na začátku roku nám odjel Filip Kučera a o to jsme to měli vše složitější, ale jsem strašně rád, jak jsme to společně s Ondrou Filipem zvládli. Hodně nám také pomáhala naše vedoucí Romana Vaňková. Takže ano, cíle se podařilo naplnit.

Jaké jsou cíle do příští sezony?
Stále pracovat na individuálních činnostech jednotlivce. Věnovat se pohybové všestrannosti, koordinaci, malým hrám a především 1v1. V zimě se začneme chystat na velké hřiště, kde kluky čeká poslední přechod do velkého fotbalu. Na něj se, popravdě, hodně těším. I pro nás trenéry je to velká zodpovědnost. Jak kluky nachystáme do velkého fotbalu, je bude doprovázet celý fotbalový život. Doufám, že jim toho co nejvíc předáme.

Nejlepší zápas či moment sezony?
Těžkých a zajímavých zápasů bylo hodně. Zápas s Žilinou byl super. Sice jsme prohráli, ale kvalita zápasu byla perfektní. Zavítali jsme na Moravu, kde jsme také odehráli krásné zápasy. Hezký moment byl, když na Planeo Cup jsme postoupili bez ztráty kytičky a na samotném turnaji jsme obsadily krásné sedmé místo. Nejlepší moment asi kluci zažili na turnaji v Hranici, který byl obsazený týmy jako Olomouc, Opava, Zlín nebo řadou slovenských týmů. Na kluky jsem pyšný, když při systému 8+1 zvládli turnaj odehrát s jedním hráčem na střídání. Kluci ukázali svůj charakter a došli si pro třetí místo.

Největší zklamání sezony?
Bohužel největší zklamání bylo, že se nepostoupilo do ligy. Nikomu to nevyčítám. Kluci do toho dali maximum, ale zklamání to bylo.

Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezony nejvíc prověřili a čím?
Jak jsem již zmiňoval, krásný zápas byl proti slovenské Žilině. Mají skvělý tým a hrají hezký fotbal. To stejné platí o Liberci, Pardubicích, Hradci Králové, Slavii a Spartě. Třeba Sparta ročník 2013 má super hráče. To byl pro kluky hodně těžký zápas. V soutěži nás hodně prověřil Motorlet, tam mají také zajímavé hráče.

Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
Nejde napsat, na kterou dovednost se zaměřujeme. Snažíme se zaměřovat všeobecně na dovednosti hráče. S přechodem na větší hřiště jsme se trochu víc soustředili na prudkost přihrávek, ale vždy jsme to kombinovali s další dovedností. Když už se potřebujeme na něco soustředit, tak spíš krátkodobě.

U12: FC Tempo Praha - ABC Braník 7:0 U12: FC Tempo Praha - ABC Braník 7:0
Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Na začátku sezóny jsme byli tři trenéři. Já, Filip Kučera, Ondra Filip a vedoucí Romana Vaňková. Já jako hlavní trenér jsem měl na starosti složení tréninku a jelikož jsme měli v kádru jedenatřicet hráčů, tak jsme se museli v tréninku většinou rozdělit. Náplň tréninku byla pro všechny hráče stejná, ale jeden trenér měl na starosti jednu skupinu hráčů a druhý trenér se věnoval druhé skupině. Vždy jsme si v tréninku řekli, na co se budeme zaměřovat a co si máme hlídat. To stejné bylo asi v zápasech. Bohužel jsme většinou nemohli být na každém zápase všichni trenéři, takže jsme se rozdělili a pak si zápasy společně vyhodnotili. Ondra Filip, jelikož je brankář, tak měl za úkol se věnovat spíš více brankářům. Já a Kůča jsme se zaměřovali spíše na hráče. Kůča pak odjel studovat do Portugalska, a tak jsme to měli s Ondrou trochu složitější, ale vždy jsme si to tak rozdělili, abychom to zvládli a hráčům předali maximum. Co se týká kondiční přípravy, tak jsme se obraceli na Pavla Naprávníka a později i na Bedřicha Čermáka. Určitě by v tomto věku pomohlo, kdyby se nám více věnoval fyzioterapeut ohledně různých kompenzačních cvičení. Sice se snažíme dát klukům i tento servis, ale profík by byl lepší.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
V dnešní době jde hlavně o rychlost a rychlé rozhodování. Na Euru se mi zatím líbí Španělsko, i oni přestali hrát jejich hru, kde měli tisíc přihrávek za zápas. Teď hrajou rychle, přímočaře a mají kvalitní výstavbu při zakládání útoku. Po ztrátě míče přepínají do okamžitého represu. A touhle hrou bych se chtěl inspirovat i já.

V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?
Rozhodně je hezké, jak se ženský fotbal posouvá a kluby se snaží zakládat dívčí týmy. Klub na to musí být připravený hlavně trenérsky a prostorem k trénování. Když Tempo bude mít tréninkové plochy a trenéry, kteří se budou chtít věnovat ženskému fotbalu, tak řeknu ano. Momentálně říkám ne. V mých očích na to nejsme připraveni. Třeba ale časem budeme.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Na závěr chci poděkovat celému realizačnímu týmu. Chci poděkovat Filipovi Kučerovi za jeho odvedenou práci u týmu a přeji mu hodně štěstí v trenérské kariéře. Děkuji Ondrovi Filipovi, jak jsme fungovali ve dvou trenérech, bylo až neskutečné. Velké díky zaslouží Romča Vaňková, jak báječně se o nás starala. Samozřejmě děkuji i Karlovi, který se k nám přidal a začal nám pomáhat. Kdybych měl víc peněz, tak vás platím ze svého. Určitě si to zasloužíte. To, co děláte pro Tempo, je obdivuhodné. Dále si rozhodně pochvaluji spolupráci s Jardou Teplanem a Dominikem Kadlecem. Takhle by to podle mě mělo fungovat. V poslední řadě děkuji hráčům a rodičům. Jestli to dělám rád a hlavně z celého srdce, tak jen kvůli vám všem hráčům. Jsem na vás pyšný, jak se každým dnem zlepšujete a to nejen ve fotbale, ale i v životě.

Osoby:

Petr Ježek