FC Tempo Praha

U11: Hodnocení sezony

4.7.2024 22:39   redakce  

Výhra nad AC Milán byla silným zážitkem, vzpomíná na uplynulou sezonu trenér Dominik Kadlec.

Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
Když jsem se podíval do svého hodnocení uplynulé sezony, zmiňoval jsem rozvoj kluků a dobré složení utkání v různých formách od 5+1 pro 7+1, aby to dávalo smysl právě k tomu rozvoji. Kromě toho jsem také zjistil, že již píši své patnácté hodnocení sezony...

Jak se je podařilo naplnit?
Co se týká rozvoje, tak věřím, že nám kluci nestagnují a stále se zlepšují, snad jsme i my trochu přispěli k tomu, že si Sparta vybrala do svého týmu Kesiho. Nadále mu fandíme.

Tréninkem jsme pokračovali v režimu 3x2 hodiny, kdy půl hodiny v každém tréninku je zaměřeno buď na sílu, rychlost nebo kompenzaci. Dařilo se nám držet i nastavený dlouhodobý tematický plán tak, abychom v tréninku čistě neimprovizovali, ale dávaly tréninky smysl dlouhodobě. U kluků, kteří trénovali pravidelně, bylo vidět velké zlepšení, samozřejmě několik kluků dělá i jinou sportovní aktivitu mimo klub a u těch to je také vidět. Naopak logicky ti, kteří častěji chyběli a jinak se sportu moc nevěnují, tak za ostatními mohou ztrácet. Vcelku ale tréninková docházka byla vysoká a i omlouváni u většiny fungovalo, za což je potřeba rodiče i kluky pochválit. V zimě se nám povedlo zorganizovat i multisportovní dny, během kterých jsme měli prostor s kluky řešit i různé sociální vztahy, takže snad se nám zatím i daří budovat z kluků tým přiměřeně k jejich věku.

Co se utkání týká, tak jsme hlavně v zimě hráli 7+1, kvůli přání soupeřů, ale na škodu, si myslím, to nebylo. Někdy bylo složitější střídat různé formy i v tréninku, aby to k utkání dávalo smysl, ale kluci si s tím poradili dobře. Principy chování na hřišti jako jednotné přepnutí po zisku a ztrátě míče nebo rozhodování se na kolik doteků hrát, jsou napříč všemi formami a rozestaveními dost podobné. Co se kvality utkání týká, sehráli jsme většinu takových, která dávala smysl. Tomu pomohlo, co se mistrovských utkání týká, vyřazení Žižkova s Xaverovem ze soutěže. Zima byla optimální, protože jsme hráli s tím, s kým jsme chtěli. Přivítali jsme napříkad Žilinu či Slovan Bratislava. Co se nepovedlo, bylo, že jsme měli přihlášenou druhou soutěž v Praze pro vytížení kluků a ta byla tak slabá, že ji na jaře odehráli kluci 2015 a stejně soupeře přehrávali. Na jaře jsme tedy místo toho odehráli několik utkání v divizi U12 či pražské soutěži mladších žáků či přáteláků, a to bylo přínosnější.

Během sezony jsme zařadili také turnaje, které jsou specifické tím, že se kluci na nich učí hrát pod tlakem, kdy je krátký čas utkání a pro dobré umístění je třeba vyhrávat. Kromě domácích jako byl Kapřík cup, kde jsme skončili za Slavii a Slovanem Bratislava na třetím místě, což odpovídalo i herně nebo Třebíč open, kde se nám podařilo zvítězit a druhý tým skončil na 6. místě, což také herně odpovídalo, se nám podařilo vyjet i do Hannoveru a Drážďan ke konfrontaci s cizinci. Z Hannoveru jsem si odvezli například skalp AC Milán a změřili síly dále třeba s Paokem Soluň či Galatasaray Istanbul. V tu dobu druhá skupina bojovala na Planeo cupu, kde je přehrála snad jen Sparta, jinak to byly vyrovnané zápasy, ale ke konci sezóny trochu zvlhl střelecký prach našim střelcům. 

Když se sem tam podaří i hezký výsledek, je to motivací pro všechny, ale dobře víme, že stejně jako jsme porazili AC Milán, mohl on porazit nás, kdyby předtím nezazvonila tyč naší branky. Taky jsme ale prohráli utkání, kdy jsme byli lepší než soupeř a tyče zvonily na jeho straně. Jsou to zkrátka dobré příležitosti k tomu pracovat s výhrou i prohrou. Víme, že do budoucna budou utkání s velkými týmy těžší a těžší.

U11: FC Tempo Praha - AC Sparta Praha U11: FC Tempo Praha - AC Sparta Praha
Jaké jsou cíle do příští sezony?
Končíme přípravku a jdeme do mladších žáků, budeme hrát divizi, z čehož upřímně nejsme nadšení, protože vnímáme, že potenciál kluků je o něco výše. Ale musíme si s tím poradit a sezonu zorganizovat a divizi využít tak, aby se kluci i dále posouvali. Tím nechci říct, že divize je pod naší úroveň, může to tak vyznít, ale prostě jsou v ní některé týmy, které nemají kvalitu napříč všemi ročníky a některé výsledky jsou pak opravdu vysoké. 

V tréninku se budeme s hrou 7+1 více zaměřovat na nabíhání za obranu a přihrávky do těchto náběhů. S tím souvisí i technika dlouhého míče a zpracování. Neznamená to, že budeme nakopávat, ale někdy je výhodné hrát cíleně dlouhý míč, a to budeme učit kluky rozlišovat. Jinak pořád platí snažit se vychovat takové hráče, kteří umí vyřešit herní situaci a jsou zajímaví pro své okolí. Výzvou kluků bude další přenášení zodpovědnosti na ně, například tím, že se budou sami omlouvat z tréninku, tak snad nebudeme na trénincích sami.

Nejlepší zápas či moment sezony?
Co se zápasu týká, tak jak vyplývá z první odpovědi, výhra nad AC Milán byla silným zážitkem. Ale těch krásných utkání bylo mnohem více. Člověk musí ocenit utkání, kdy je lepší a třeba nevyhraje stejně jako i taková, kdy se klukům nedaří a utkání zvládnou tím, že bojují. Celkově se jedná o fajn skupinu kluků, která vesměs táhne jedním směrem a málokdy je u nich vidět otrávený obličej. Už teď se všichni těšíme na soustředění, kde bude i spousta nefotbalových aktivit.

Největší zklamání sezony?
Na ty člověk raději zapomíná.
 
Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezony nejvíc prověřili a čím?
Tak největší prověrka jsou utkání Sparta, Slavia, to jsou dovednosti ve vysoké rychlosti a ještě jsou i takticky vyspělí.
 
Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
Není to tak typická dovednost a neřekl bych, že bychom se tomu dříve věnovali málo, ale určitě je to rozhodovací proces kluků a vnímání herních situací, interakce se spoluhráči na hřišti. To vše přináší herní podmínky a pak ty herní podmínky modelujeme i k tomu, aby se objevovaly různé dovednosti ve zvýšené míře, ke konci sezony to byla například průniková přihrávka.
 

U11: FC Tempo Praha - AC Sparta Praha U11: FC Tempo Praha - AC Sparta Praha
Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Máme dlouhodobý systém, co kdy chceme trénovat. Většinou to vypadá tak, že trénink připravím já a někdy se mi podaří ho poslat ostatním trenérům i předem. Když nás je dost, tak trenéři vedou cvičení a já obcházím, co potřebuji, když nás není dost, vedu cvičení i já. Pokud na tréninku nejsem, přebírá mou roli nejčastěji Adam či Petr, ale i Milan a Honza jsou důležitými členy týmu, díky kterým můžeme trénovat v menších skupinách a věnovat se detailům.

Ve středu nám na tréninku silovou půlhodinu dělal kondiční specialista Pavel, což je pro mě velkou pomocí v tom, že to nemusím chystat já a pro kluky je dobré, že je vede zase někdo jiný. V úterý brankáři docházeli na brankářskou speciálku, kde naši trenéři brankářů odváděli dobrou práci. Bylo by však dle mého lepší, kdybychom je měli k dispozici v tréninku a nebo se tyto tréninky odehrávaly alespoň na Tempu, abychom také věděli, co tam s kluky dělají. V tomto se chceme posunout, a tak brankáře bude mít v našem realizáků od příští sezóny na starosti Petr tak, aby rozcvičení před zápasem dávalo pro brankáře smysl a v tréninku to nebylo jen o tom, že je prostě postavíme do brány.

Velkou ztrátou pro nás bude to, že už s námi nebude pokračovat Adam, bereme to jako přirozený chod, kdy přerostl tuto roli a klub ho využije jinde. Kromě své kategorie U9 bude v rámci partnerství se Spartou zabezpečovat chod kategorií U7 na Tempu, v Modřanech a Břežanech. Snad se nám podaří sehnat za něj plnohodnotnou náhradu.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
Do naší hry jsme se snažili zařadit rozehru, kdy jde míč na brankáře a ten láká na sebe útočníka. Tento prvek, kdy hráči s míčem ve hře klidně zpomalí hru a v podstatě se zastaví, aby vylákali soupeře na vlastní polovinu k napadání, se objevuje stále častěji. Snažíme se tyto prvky sledovat, abychom kluky neučili nesmysly, které by jim v budoucnu byly na obtíž, například že musí jít vždy první dotek do pohybu, a to směrem k brance. Ano, to může být ve většině situací výhodné, ale někdy se to nehodí a je potřeba naopak hru zpomalit a tempovat.
 
V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?
Momentálně Tempo bojuje s množstvím hracích ploch, až bude toto vyřešené, můžeme otevřít tuto otázku.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Děkuji všem, kteří přispěli k naší další, věřím, povedené sezoně. Děkujeme Kláře a Adamovi za jejich činnost u našeho ročníku a přejeme jim, ať se jim daří v nových působištích ještě lépe. No a držíme do nové sezony palce všem kategoriím, které budou hrát o postup. Ze sportovního hlediska zejména kategorii U15. 

Osoby:

Dominik Kadlec