FC Tempo Praha

U7: Hodnocení sezony

25.6.2024 22:10   redakce  

Pro kluky byla sezona objevováním vlastních schopností, co si mohou dovolit v soubojích proti hráčům, které nepotkávají každý týden na tréninku, všiml si trenér Theodoros Draksl.

Jaké byly cíle do právě skončené sezony?
Cílem bylo začít odemykat potenciál v individuálních fotbalových dovednostech hráčů a nastavit v oblasti fungování týmu určité procesy. Kromě toho také naučit kluky základy týmovosti, především tedy ze sociálního pohledu. A v neposlední řadě je výzvou také osobnostní rozvoj kluků - předat jim dobrý osobnostní základ, na kterém budou moci do budoucna stavět.

Jak se je podařilo naplnit?
Myslím si, že nastavit procesy v organizaci okolo týmu se povedlo a musím za spolupráci v tomto ohledu poděkovat vedoucí Míše a rodičům. Kluci se po individuální stránce vyvíjejí správným směrem, je tam, samozřejmě, vidět obrovský rozdíl oproti začátku sezony. Kluci se také naučili respektovat týmová pravidla a ví, co si v konkrétních situacích mohou a nemohou dovolit. Jakou stopu v nich zanechají hodnoty, které se jim snažíme s trenéry předat, se pozná v dlouhém období.

Tempoden 2024 Tempoden 2024
Jaké jsou cíle do příští sezóny?
Za úspěšnou budu příští sezonu považovat tehdy, když se klukům povede plně si osvojit formát 4+1 a udělají adekvátní dovednostní progres. Kromě toho je cílem pokračovat ve všem, co bylo zmíněno v mé první odpovědi a také budovat zárodky vítězné mentality v týmu - pomalu budovat osobnosti, které budou schopné mentálně tým táhnout, budou rozhodovat v důležitých momentech a takové, které se nezhroutí v případě neúspěchu. Mým osobním trenérským cílem bude zase někoho z mladších asistentů připravit tak, aby byl v požadované kvalitě schopen vést celý trénink.

Nejlepší zápas či moment sezony?
Značná část týmu si alespoň jednou zahrála zápas proti starším klukům a za nejlepší považuji zrovna ty, které byly kluci schopni nad takovým soupeřem vyhrát. Obzvlášť proto, že v každém takovém případě byli schopni soupeře přehrát hezkou hrou. Osobně mám největší radost po gólu, který kluci vstřelí po jakékoli krásné akci.

Největší zklamání sezony?
Žádné vyložené zklamání si ze sezony nevybavím, možná jen lednovou účast hráčů na trénincích ale věřím, že se to v příští sezoně se zahuštěnějším programem zlepší.

Který soupeř nebo soupeři vás v průběhu sezóny nejvíc prověřili a čím?
Letos to spíš bylo, co se týče zápasů, pro kluky takové objevování vlastních schopností - co si mohou dovolit v soubojích jeden na jednoho proti hráčům, které nepotkávají každý týden na tréninku a jak vyzrát na soupeře, být a vypadat hladovější než on. Možná trochu nudně tedy odvětím, že nás v různých aspektech prověřil každý soupeř, se kterým jsme měli během sezony možnost hrát.

Na které dovednosti se v trénincích a zápasech zaměřujete víc než dříve?
V duchu mého přechodu z role asistenta trenéra do role hlavního trenéra se nabízí tyto dvě role srovnat. Asistent by měl ideálně pracovat s konkrétním detailem v konkrétním cvičení, což přesně požaduji po asistentech u nás. Hlavní trenér zase musí sestavit smysluplný tréninkový plán s adekvátním zaměřením a v praxi pak dohlížet na správný průběh a zajistit co nejdokonalejší organizaci. Mohu říct, že moje nynější práce vyžaduje mnohem více "domácích úkolů" a obecně přípravy než ta předchozí. A právě díky tomu, že nyní vnímám vše více z toho makropohledu a více komplexně, mohu plně docenit vlastnosti a dovednosti hráče, kterými jsou třeba pohyblivost, obratnost nebo individuální rozhodování a mohu se jejich rozvoji více věnovat skrze příslušná cvičení nebo přizpůsobením koučinku.

Tempoden 2024 Tempoden 2024
Jakým způsobem si rozdělujete práci v realizačním týmu a chybí vám v nějaké oblasti trenér či přímo specialista?
Já připravuji tréninkový plán, náplně tréninku a pak je konzultuji s asistentem Davidem Perlem. Realizace je pak na nás všech a já jsem zodpovědný za finální produkt. Musím pochválit akvizici trenérky gymnastiky Silvie, která nám, kategoriím do U10, dělá jednou týdně v rámci tréninku hodinové gymnastické okénko. V minulosti jsem vnímal, že přesně někdo takový přípravkovým kategoriím na Tempu chyběl.

Fotbal se v dnešní době rychle vyvíjí, jaký taktický nebo jiný trend vás nejvíc inspiruje?
Každý profesionální hráč je dnes velmi komplexním sportovcem. Kloubí fotbalové dovednosti s atletikou. Pokud dnes do přípravky přijde hráč, který je nepolíbený fotbalem, ale zato má velké pohybové dovednosti, má větší potenciál vydržet do dospělého fotbalu než někdo, kdo je velmi talentovaný po stránce fotbalových dovedností, ale chybí mu ten pohybový potenciál. Jsem moc rád, že se tomu na Tempu věnujeme a využíváme zde i expertízy kondičních trenérů nebo, již zmiňované, gymnastické trenérky Silvie.

V poslední době je velká snaha zpopularizovat ženský a dívčí fotbal, mělo by Tempo časem mít dívčí týmy?
Řekl bych, že poptávka tu je, takže určitě ano. Mohli bychom to taky vnímat jako jednu z dalších oblastí, ve které bychom mohli jít příkladem pro ostatní regionální kluby.

Pokud chcete říci něco na závěr...
Chtěl bych znovu poděkovat naší vedoucí Míše za neúnavnou práci pro náš tým, také Davidu Perlovi, který mi celou sezonu dělal asistenta a hlavního konzultanta, samozřejmě dorostencům, kteří nám trenérsky během sezóny pomáhali, klukům asistentům, kteří přišli později, také rodičům za spolupráci a trenérům dvou ročníků nad námi, tedy Adamovi a Jirkovi, za to, že nám umožnili hrát za ně poměrně velké množství velmi přínosných zápasů.

Osoby:

Theodoros Draksl